Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α΄ 198/04.12.2023) ο Νόμος 5072/2023 «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις.». Δια της ανωτέρω νομοθετικής ρύθμισης πραγματοποιήθηκε η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και ην τροποποίηση των Οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ (L 438), ενώ συγχρόνως επιδιώκεται η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και ο ενισχυμένος έλεγχός της. Διακηρυττόμενος στόχος του νόμου είναι η αποτελεσματικότερη προστασία των οφειλετών, μέσω της βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και της πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς και η ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις που είχαν υποβληθεί κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και η εξέταση νέων αιτημάτων που υποβλήθηκαν και από μη συστημικές τράπεζες.
Ο νέος νόμος παρουσιάζει μεγάλο εύρος εφαρμογής απευθυνόμενος στους διαχειριστές πιστώσεων και στους αγοραστές πιστώσεων, στα πιστωτικά ιδρύματα, έμμεσα σε όλους τους πολίτες και στα νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με τις εν λόγω εταιρείες, καθώς και στους επενδυτές, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στους δανειολήπτες, στις οντότητες εξυγίανσης, στους οφειλέτες και στους πιστωτές τους, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην κατάρτιση και εκτέλεση έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα αυτών.
Βραχυπρόθεσμος σκοπός του νομοθέτη είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, και μέσω αυτής, η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των διαχειριστών και αγοραστών πιστώσεων, καθώς και η ενισχυμένη εποπτεία της κεφαλαιαγοράς και των οφειλετών. Παράλληλα επιδιώκεται η συνέχιση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μονοψήφια ποσοστά.
Μακροπρόθεσμη στόχευση του νομοθέτη είναι η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία της αγοράς και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς. Μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος επιδιώκεται να εξυγιάνουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους και να εστιάσουν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επιτηδευματιών και των νοικοκυριών.